Παθιασμένη συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στη Bundestag

Τι πιστεύουν τα κόμματα της Γερμανίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό; Το CDU/CSU επέκρινε τον συνασπισμό της κυβέρνησης, επειδή δεν υπάρχει ακόμη σχετικό νομοσχέδιο, η ίδια η κυβέρνηση εμφανίστηκε διχασμένη, το AfD βλέπει μια συζήτηση που πηγαίνει σε θρησκευτική κατεύθυνση.

Η καθιέρωση υποχρεωτικού εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη στη γερμανική βουλή. Σε μια πρώτη εκτεταμένη συζήτηση για αυτό το κοινωνικά εκρηκτικό θέμα, οι απόψεις των υποστηρικτών και των αντιπάλων ήρθαν σε αντιπαράθεση την Τετάρτη.

Η πρώτη ομιλήτρια, η Dagmar Schmidt, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού από την ηλικία των 18 ετών. “Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι ένα ηπιότερο μέτρο από τον κίνδυνο για την υγεία μέσω της μόλυνσης, αλλά και από περαιτέρω περιορισμούς, οι οποίοι πλήττουν κυρίως τα παιδιά και τους νέους, αλλά και πολύ περισσότερους, με σκληρές συνέπειες”.

Μια εναλλακτική λύση είναι να αφήσουμε την πανδημία να πάρει τον δρόμο της, δήλωσε η Schmidt. Αυτό θα οδηγούσε τελικά σε ανοσία. Πριν από αυτό, ωστόσο, θα οδηγούσε σε πολλούς νεκρούς, άρρωστους και μακροχρόνια νοσούντες ασθενείς.

Η δεύτερη εναλλακτική λύση θα ήταν νέοι περιορισμοί επαφών και άλλα μέτρα μέχρι και lockdown. Η τρίτη εναλλακτική λύση είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού. “Παρά τις προσπάθειές μας, απέχουμε ακόμη πολύ από αυτό. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού για την έξοδο από την πανδημία”.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός από τα 50 ως “μέση οδός” στη Γερμανία

Η συζήτηση δεν βασίστηκε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Μέχρι στιγμής, έχουν διαμορφωθεί τρία μοντέλα: γενική απαίτηση εμβολιασμού από την ηλικία των 18 ετών, απαίτηση εμβολιασμού από την ηλικία των 50 ετών και καμία υποχρέωση εμβολιασμού.

Η Paula Piechotta, γιατρός και βουλευτής των Πρασίνων, τάχθηκε υπέρ μιας “μέσης οδού” ενόψει του κοινωνικού κλίματος στη συζήτηση για την υποχρέωση εμβολιασμού.

Στο τέλος της διαδικασίας, απαιτείται ένας κανονισμός “που να λειτουργεί για όλα τα ομόσπονδα κρατίδια”, δήλωσε η Piechotta, αναφερόμενη στην εκλογική της περιφέρεια στη Σαξονία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Θέλει “να προσπαθήσει να σκεφτεί και να ελαχιστοποιήσει τις κοινωνικές παρενέργειες που μπορεί να έχει αυτό το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού”, είπε.

Η Piechotta υποστήριξε την πρόταση της ομάδας γύρω από τον Andrew Ullmann (FDP) για υποχρεωτική συμβουλευτική σχετικά με τον εμβολιασμό και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό από την ηλικία των 50 ετών.

Bushman υπέρ “ηπιότερων εναλλακτικών λύσεων”

Πριν αποφασίσει για μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού, ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann υποστηρίζει ότι πρέπει πρώτα να εξεταστούν όλες οι ηπιότερες εναλλακτικές λύσεις.

“Δεν τολμώ να εκφέρω σήμερα οριστική γνώμη για το θέμα αυτό”, δήλωσε ως βουλευτής του FDP την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης για την ενδεχόμενη καθιέρωση υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Η “ηπιότερη εναλλακτική λύση μιας κλιμακωτής υποχρέωσης εμβολιασμού ανάλογα με την ηλικία” θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, εξήγησε ο Buschmann, αναφερόμενος στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων της πανδημίας, το οποίο είχε διαπιστώσει ότι ειδικά οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών θα αποτελούσαν κίνδυνο για την υπερφόρτωση των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Θα λυθεί το πρόβλημα με νέα φάρμακα;

Είναι επίσης “πιθανό” το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού να διευθετηθεί με τη χρήση αποτελεσματικών φαρμάκων κατά του κορωνοϊού, πρότεινε ο Buschmann.

“Δεν είναι αυτό ενδεχομένως και μια προοπτική και μια συμβολή στην προστασία των μονάδων εντατικής θεραπείας και των νοσοκομείων μας από την υπερφόρτωση;” Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί και αυτή η δυνατότητα.

Το συνδικάτο κατηγορεί την κυβέρνηση για “άρνηση εργασίας”

Η αναπληρώτρια επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, Andrea Lindholz, προέβη σε σοβαρές κατηγορίες κατά του συνασπισμού στη συζήτηση. Κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για “άρνηση εργασίας” την Τετάρτη, λόγω της έλλειψης νομοσχεδίου.

Η ίδια δήλωσε ότι ο συνασπισμός στερείται ηγεσίας και κατεύθυνσης στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Το σχεδιαζόμενο πλήθος διαφορετικών προτάσεων στο κοινοβούλιο δίνει μια εικόνα ανοργανωσιάς και οδηγεί σε αβεβαιότητα τον πληθυσμό.

AfD: Τα εμβόλια έχουν σχεδόν “θρησκευτικό καθεστώς”

Το AfD επανέλαβε την απόρριψή του σε ενδεχόμενο υποχρεωτικό εμβολιασμό. Την απορρίπτει “πλήρως”, τόσο για τις επιμέρους επαγγελματικές ομάδες όσο και γενικά, δήλωσε ο επικεφαλής Tino Chrupalla στη συζήτηση.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου τα εμβόλια έχουν σχεδόν θρησκευτική υπόσταση, είπε. Ο Chrupalla επέκρινε επίσης τους αυστηρότερους κανόνες στη βουλή και την πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης: δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, “ούτε ιατρικά, ούτε ηθικά, ούτε νομικά”. Πρέπει να ζήσουμε με τον ιό, δήλωσε.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.