Θα πρέπει σύντομα να δουλεύουμε περισσότερες ώρες;

Όταν οι baby boomers συνταξιοδοτηθούν, η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων θα ενταθεί. Προκειμένου να αντισταθμιστούν οι συνέπειες αυτής της δημογραφικής αλλαγής, επανειλημμένα ζητείται η επιμήκυνση των ωρών εργασίας.

Τα δύο τρίτα των Γερμανών θα ήθελαν μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών. Θα ήταν δυνατόν να υπάρχει εβδομάδα 42 ωρών σύμφωνα με το νόμο;

Συζήτηση: Να εργάζεστε δύο ώρες περισσότερο την εβδομάδα;

Η συζήτηση σχετικά με τις περισσότερες ώρες εργασίας είναι αμφιλεγόμενη. Υπάρχουν επανειλημμένες εκκλήσεις από τις επιχειρήσεις, την πολιτική και την ακαδημαϊκή κοινότητα για αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας ώστε να αντισταθμιστεί η αυξανόμενη έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων.

Πέρυσι, για παράδειγμα, ο Siegfried Russwurm, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), τάχθηκε υπέρ της 42ωρης εβδομάδας – προαιρετικά και με πλήρη μισθολογική αποζημίωση.

Ο καθηγητής Michael Hüther, διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW), είχε επίσης ταχθεί υπέρ της επιμήκυνσης της εργάσιμης εβδομάδας στη συζήτηση.

Ο οικονομικός ερευνητής του IW υπολόγισε ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχουν τρία εκατομμύρια λιγότεροι εργαζόμενοι.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη 4,2 δισεκατομμυρίων ωρών εργασίας. Μια αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας κατά δύο ώρες θα μπορούσε να αντισταθμίσει το γεγονός αυτό.

Νόμος: Περισσότερες ώρες εργασίας νομικά δυνατές

Ο νόμος περί ωραρίου εργασίας επιτρέπει κατά μέσο όρο έως 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Η εβδομάδα των 42 ωρών θα ήταν επομένως νομικά δυνατή.

Οι συλλογικές συμβάσεις και οι συμβάσεις εργασίας θα μπορούσαν να προσαρμοστούν.

Σύμφωνα με το νόμο, οι άνθρωποι επιτρέπεται να εργάζονται οκτώ ώρες ανά εργάσιμη ημέρα. Ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί σε δέκα ώρες κατ’ ανώτατο όριο.

Πρόσφατα, ωστόσο, η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Βαυαρίας Ulrike Scharf (CSU) ζήτησε να συζητηθεί μια εβδομάδα εργασίας έως και δώδεκα ωρών.

Σύμφωνα με τον πολιτικό της CSU, θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή η εβδομαδιαία εργασία 48 ωρών – με ευελιξία και εθελοντικά.

Κριτική από τα γερμανικά συνδικάτα

Τα συνδικάτα είναι κατά της επιμήκυνσης των ωρών εργασίας. Μια θέση με μακρά ιστορία. Ήδη από τη δεκαετία του 1960, η πενθήμερη εβδομάδα διεκδικήθηκε με το σύνθημα “Τα Σάββατα είναι η μέρα του μπαμπά μου!

Μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (WSI) του Ιδρύματος Hans Böckler πιστοποιεί ότι η επιμήκυνση της εργάσιμης εβδομάδας ενέχει μεγάλο κίνδυνο να επιδεινώσει την παγγερμανική έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων:

“Οι πολλές ώρες εργασίας προκαλούν έντονο άγχος και μακροπρόθεσμα οδηγούν σε αύξηση των αναρρωτικών αδειών”.

Για το υπόλοιπο προσωπικό, αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά και αύξηση του φόρτου εργασίας.

Ο συγγραφέας της μελέτης Eike Windscheid προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες σε συνέντευξή του στο MDR: “Πρέπει να προσέξουμε να μην εξαγοράσουμε αγχωτικές συνθήκες εργασίας με υψηλότερους μισθούς”.

Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν από το υψηλότερο εισόδημα να υιοθετήσουν αγχωτικά και δυσμενή μοντέλα χρόνου εργασίας.

“Αυτό θα αποδώσει μακροπρόθεσμα”, λέει ο Windscheid. “Υπάρχουν πιο έξυπνα πράγματα από την παράταση του ωραρίου εργασίας”.

Αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος με τις ώρες εργασίας;

Πολλοί εργαζόμενοι στη Γερμανία εργάζονται ήδη υπερωρίες. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, αποτελούν μέρος της καθημερινής εργασιακής ζωής για 4,5 εκατομμύρια άτομα – πάνω από το δέκα τοις εκατό του εργατικού δυναμικού.

Μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος ατυχημάτων αυξάνεται με την παράταση των ωρών εργασίας, εξηγεί ο καθηγητής Dirk Windemuth από το Ινστιτούτο Εργασίας και Υγείας της Γερμανικής Κοινωνικής Ασφάλισης Ατυχημάτων σε συνέντευξή του στο MDR:

“Η πρώτη σχετική μελέτη υπήρχε ήδη πριν από περίπου 20 χρόνια: Οι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερο από οκτώ ώρες προκαλούν περισσότερα ατυχήματα και είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε ατυχήματα.

Μετά από δέκα ώρες εργασίας, ο κίνδυνος αυξάνεται και πάλι”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης