Προσοχή: Βρέθηκαν τοξικές ουσίες σε παιδικές οδοντόκρεμες

Το περιοδικό “Öko-Test” έβαλε στο μικροσκόπιο 24 παιδικές οδοντόκρεμες. Συμπέρασμα: 5 περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου. Η ουσία αυτή απαγορεύεται επειδή υπάρχει υποψία ότι μπορεί να βλάψει το DNA.

Από τον Αύγουστο του 2022, το διοξείδιο του τιτανίου, μια λευκή χρωστική ουσία, έχει απαγορευτεί στα τρόφιμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι το πρόσθετο αυτό να βλάψει το γενετικό υλικό.

Ωστόσο, εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην αγορά σε καλλυντικά και ιατρικά προϊόντα.

Ειδικά στην παιδική οδοντόκρεμα, η οποία μερικές φορές καταπίνεται, δεν πρέπει να εμφανίζεται διοξείδιο του τιτανίου, πιστεύουν οι δοκιμαστές της “Öko-Test”.

Αλλά σε 5 από τις 24 παιδικές οδοντόκρεμες για παιδιά έως 6 ετών, η χημική ουσία υπάρχει σε μικρή μορφή.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, τα νανοσωματίδια μπορούν να διεισδύσουν στα κύτταρα. Ειδικά σε ασθενείς με χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, το διοξείδιο του τιτανίου θα μπορούσε να έχει προφλεγμονώδη δράση.

Αυτές οι οδοντόκρεμες περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου

Οι παιδικές οδοντόκρεμες που δοκιμάστηκαν περιλαμβάνουν μεγάλες μάρκες, προϊόντα εκπτωτικών αλυσίδων και επτά πιστοποιημένα προϊόντα φυσικών καλλυντικών. Αυτές οι πέντε απέτυχαν:

  1. Blend-A-Med Blendi Gel
  2. Odol-Med 3
  3. Odol-Med 3 Milk Tooth
  4. Putzi Παιδικό τζελ
  5. Dent

Αυτές οι οδοντόκρεμες είναι νικητές των δοκιμών

  • Bevola Naturals Παιδικό τζελ για τα δόντια
  • Bevola Kids Tooth Gel
  • Putzi οδοντόκρεμα για παιδιά
  • Tabaluga Tooth Gel για παιδιά

Το διοξείδιο του τιτανίου υποτίθεται ότι “ομορφαίνει” τα προϊόντα

Το διοξείδιο του τιτανίου είναι αόρατο με γυμνό μάτι επειδή είναι νανοσωματίδιο. Η χημική ουσία υποτίθεται ότι “ομορφαίνει” τα προϊόντα, τα φωτίζει ή τα κάνει να λάμπουν. Μεταξύ άλλων, μπορεί να βρεθεί σε μείγματα ψησίματος, τσίχλες, αντηλιακά, προϊόντα περιποίησης σώματος και μαλλιών. Κάνει επίσης τα δισκία όμορφα λευκά.

Ένα πράγμα είναι σαφές: σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση των γνώσεων, το διοξείδιο του τιτανίου δεν μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό μέσω του υγιούς δέρματος, αναφέρει το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR).

Ωστόσο, η ΕΕ έχει τουλάχιστον απαγορεύσει το διοξείδιο του τιτανίου στα αντηλιακά σπρέι, επειδή οι ατμοί μπορούν να εισπνευστούν και η ουσία εισέρχεται στη συνέχεια στην κυκλοφορία του αίματος.

Ο βαθμός στον οποίο η ουσία μπορεί να απαγορευτεί γενικά σε όλη την Ευρώπη στα καλλυντικά που μπορούν να καταποθούν, όπως το κραγιόν ή η οδοντόκρεμα, δεν έχει ακόμη επανεξεταστεί.

Πως να αναγνωρίσετε το διοξείδιο του τιτανίου;

Το διοξείδιο του τιτανίου μπορεί να αναγνωριστεί στις συσκευασίες τροφίμων με τον αριθμό E 171, στα καλλυντικά με την ονομασία CI 77891.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.