Γερμανία: Ζαχαροπλάστες – “Χωρίς σοκολατένια κουνελάκια το Πάσχα”

«Σπάνιο είδος» κινδυνεύουν να γίνουν τα… σοκολατένια λαγουδάκια στη Γερμανία!

Οι περιορισμένες προμήθειες εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων της ζάχαρης και του κακάο, καθώς και τα παγκόσμια προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα μπορούσαν να πλήξουν την παραγωγή σοκολατένιων λαγών για το Πάσχα, ήταν η πικρή διαπίστωση των ζαχαροπλαστών της Γερμανίας την Πέμπτη.

«Η αγορά σημαντικών πρώτων υλών έχει αδειάσει, μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού δεν λειτουργούν πια», δήλωσε ο Κάρστεν Μπέρνοθ, επικεφαλής της Ένωσης Ζαχαροπλαστών της Γερμανίας (BDSI).

«Αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο εν όψει των αναγκών για το Πάσχα, όπως για παράδειγμα στην παραγωγή των σοκολατένιων λαγών, επειδή υπάρχουν ελλείψεις σε σημαντικές πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας και μεταφοράς», σημείωσε.

Οι ζαχαροπλάστες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις υψηλές τιμές -σε παγκόσμιο επίπεδο- αγαθών, όπως το σιτάρι, η ζάχαρη, το γάλα σε σκόνη, το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο.

Η φτωχή συγκομιδή σε ορισμένες περιοχές του κόσμου σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση ειδικά στην Ασία, έχουν ωθήσει τις τιμές σε υψηλό επίπεδο. Η πρόσφατη αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει πλήξει επίσης τη γερμανική βιομηχανία, ανέφερε ο Μπέρνοθ.

Στα οικονομικά βάρη ήρθε να προστεθεί και το αυξανόμενο κόστος της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Το 2021 κατάφεραν αύξηση της παραγωγής

Πάντως οι Γερμανοί ζαχαροπλάστες κατάφεραν το 2021 να αυξήσουν την παραγωγή τους -συμπεριλαμβανομένων και των αλμυρών σνακ- κατά 1,3% σε περίπου 3,9 εκατομμύρια τόνους, παρά τον αντίκτυπο που είχε το λοκντάουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού, εξαιτίας του οποίου συρρικνώθηκαν οι πωλήσεις.

Ειδικότερα, η παραγωγή προϊόντων σοκολάτας αυξήθηκε το 2021 κατά 2,7% σε περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνους, με την αξία τους να υπολογίζεται σε 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ (+5,4% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.