Απειλούνται με εξαφάνιση η Haribo, η Mars και η Ferrero;

Ο όγκος παραγωγής και ο κύκλος εργασιών των γερμανικών κατασκευαστών ζαχαρωδών αυξήθηκε το 2022 – ωστόσο η ένωση του κλάδου προειδοποιεί: το πρόσθετο κόστος που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν θα απορροφηθεί.

Κοιτάζοντας προς το 2022, η βιομηχανία ζαχαροπλαστικής έχει μια πικρή γεύση.. Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία δεν άφησαν αλώβητο τον κλάδο αυτό.

Η τεράστια επιβάρυνση του κόστους “γίνεται όλο και περισσότερο ζήτημα ύπαρξης” για τις εταιρείες, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Ένωση της Γερμανικής Βιομηχανίας Ζαχαρωδών (BDSI) σε δελτίο τύπου.

“Θεωρητικά, τα πράγματα πάνε καλά για τον κλάδο αυτή τη στιγμή. Αλλά η ουσία είναι ότι σχεδόν παντού υπάρχουν απώλειες”, παραπονιέται ο πρόεδρος της BDSI Bastian Fassin στην Die Welt.

“Δύσκολη χρονιά 2022”

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια τόνοι ζαχαρωδών και σνακ παρήχθησαν στη Γερμανία το 2022, είπε. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 2,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η αξία των παραχθέντων αγαθών ανήλθε σε 14 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί σε αύξηση 6,5%. Ωστόσο, ο κλάδος κάνει λόγο για ένα “δύσκολο έτος”.

Ο αυξημένος κύκλος εργασιών στην καλύτερη περίπτωση καλύπτει μόνο εν μέρει τις πρόσθετες δαπάνες στις οποίες υποβλήθηκαν οι εταιρείες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα στατιστικά στοιχεία διαστρεβλώνουν την εικόνα της οικονομικά τεταμένης κατάστασης. Σύμφωνα με τις περισσότερες από 200 εταιρείες του τομέα, βιώνουν ένα σπιράλ αύξησης του κόστους και αποτυχιών στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού που δεν έχει προηγούμενο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αύξηση του κόστους και αβέβαιες αλυσίδες εφοδιασμού

Οι κατασκευαστές ζαχαρωδών – όπως και οι περισσότεροι άλλοι βιομηχανικοί τομείς – υποφέρουν ιδιαίτερα από την ανεξέλεγκτη έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων και την απότομη αύξηση του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών.

Επιπλέον, υπάρχουν “δυσκολίες που σχετίζονται με την τοποθεσία”, όπως το εργατικό κόστος, οι φόροι, η διάρκεια των διαδικασιών έγκρισης, η αργή επέκταση της ευρυζωνικότητας και η γραφειοκρατία.

Επιπλέον, υπάρχουν αβεβαιότητες στην προμήθεια πρώτων υλών, σε συνδυασμό με περαιτέρω μαζικές αυξήσεις του κόστους το 2022 στις αγορές βασικών προϊόντων, για παράδειγμα για τη ζάχαρη (έως +100 %), το κακάο (+23 %), τον αραβόσιτο (+19 %) ή το σιτάρι (+9 %).

Οι παραγωγοί ζαχαρωδών προϊόντων θεωρούν πάνω απ’ όλα ότι οι πολιτικοί έχουν καθήκον.

“Ως μεσαίου μεγέθους βιομηχανία, απαιτούμε από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ασχοληθούν με τις μεγάλες και υπαρξιακές προκλήσεις αντί να χάνονται στις γραφειοκρατικές λεπτομέρειες”, δήλωσε ο Fassin στο δελτίο τύπου της βιομηχανικής ένωσης.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για λύσεις για έναν ανταγωνιστικό και σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό, ένα άνοιγμα για την καταπολέμηση της προοδευτικής έλλειψης εργατικού δυναμικού και μια λειτουργική υποδομή στον τομέα των μεταφορών και της ψηφιοποίησης.

Οι τρέχουσες τιμές πώλησης των ζαχαρωδών δεν θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν το έντονα αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον Fassin, ένα “business as usual” θα απειλούσε με αναταραχή της αγοράς εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.