Γερμανία: Για πολλούς το μηνιαίο εισόδημά πηγαίνει στο ενοίκιο

Η στέγαση καταναλώνει το εισόδημα: Για πολλούς, περισσότερο από το μισό μηνιαίο εισόδημά τους πηγαίνει στο ενοίκιο. Και η κατάσταση χειροτερεύει, λένε οι ειδικοί. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική στο Μόναχο.

Το μηνιαίο ενοίκιο αποτελεί βαρύ οικονομικό βάρος για εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία.

Πέρυσι, 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά στη Γερμανία δαπάνησαν το 50% ή περισσότερο του καθαρού εισοδήματός τους για το ενοίκιο (χωρίς τα κοινόχρηστα), σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στο Βισμπάντεν την περασμένη Παρασκευή.

Τι ποσοστό του μισθού ξοδεύεται για το ενοίκιο στη Γερμανία

Αυτό δεν περιλαμβάνει το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το νερό.

Άλλα 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά δαπανούν μεταξύ 40 και 50 τοις εκατό του καθαρού εισοδήματός τους για να μπορούν να πληρώνουν το σπίτι τους.

Αυτό σημαίνει ότι 3,1 εκατομμύρια νοικοκυριά πρέπει να αντιμετωπίσουν μια επιβάρυνση ενοικίου πολύ πάνω από το μέσο όρο. Αυτό είναι περίπου ένα στα έξι.

Σύμφωνα με την αρχή, η μέση επιβάρυνση από το ενοίκιο είναι πολύ χαμηλότερη, στο 27,8%.

Οι στατιστικές δεν λένε τίποτα σχετικά με το σε ποιες εισοδηματικές ομάδες ανήκουν εκείνοι που δαπανούν ένα τόσο πολύ υψηλότερο ποσοστό για το ενοίκιο.

Ποιες γερμανικές πόλεις έχουν τα ταχύτερα αυξανόμενα ενοίκια;

Ανάμεσά τους θα μπορούσαν να είναι άτομα με κανονικό ή υψηλό εισόδημα που ζουν σε εξωφρενικά ακριβά διαμερίσματα. Ωστόσο, οι ειδικοί υποθέτουν ότι πρόκειται κυρίως για άτομα με χαμηλά εισοδήματα.

“Η επιβάρυνση από τα ενοίκια, ιδίως στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και στις μεγάλες πόλεις, είναι δραματική”, λέει ο Sebastian Dullien, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Έρευνας του Οικονομικού Κύκλου (IMK) του Ιδρύματος Hans Böckler.

“Είναι ένα σημάδι συναγερμού ότι το μερίδιο των εισοδημάτων που πρέπει να δαπανηθεί για το κόστος στέγασης έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια”.

Ένωση ενοικιαστών Μονάχου: Τα προβλήματα έχουν φτάσει στη μεσαία τάξη

Για το Μόναχο, μια έρευνα που ανέθεσε η τοπική ένωση ενοικιαστών το 2020 έδειξε ότι κάθε πέμπτος ενοικιαστής πρέπει να δαπανήσει πάνω από το 45% του καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού του για το ενοίκιο.

Πιο πρόσφατα στοιχεία δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, αλλά τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 21% τα τελευταία δύο χρόνια. “Τα προβλήματα στην αγορά ενοικίων του Μονάχου δεν επηρεάζουν πλέον μόνο τους χαμηλόμισθους, αλλά έχουν φτάσει και στη μεσαία τάξη”, δηλώνει στην AZ η Άντζελα Λουτζ Πλανκ, διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Ενοικιαστών Μονάχου.

Η ένωση εκτιμά επίσης ότι τέσσερα στα δέκα μισθωτήρια συμβόλαια που συνάπτονται σήμερα περιέχουν ρήτρα δείκτη, δηλαδή βασίζονται στον πληθωρισμό.

Αν οι ιδιοκτήτες στη συνέχεια παρ’ όλα αυτά δεν αυξήσουν το ενοίκιο για μερικά χρόνια, μπορούν να απαιτήσουν αύξηση, για παράδειγμα, κατά 30% με μια κίνηση. Αυτό είναι “μια πραγματικά κραυγαλέα επιβάρυνση”, λέει ο Lutz Plank.

Ένωση ενοικιαστών: Οι κάτοικοι του Μονάχου απειλούνται από αυξήσεις ενοικίων

Σύμφωνα με την ένωση ενοικιαστών, μισό εκατομμύριο κάτοικοι του Μονάχου απειλούνται επί του παρόντος με αύξηση του ενοικίου – οι ιδιοκτήτες μπορούν να δικαιολογήσουν την αύξηση επικαλούμενοι τον δείκτη ενοικίου. Δεν αποτελεί έκπληξη: η ένωση έχει σήμερα περισσότερα νέα μέλη από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Πληθωρισμός: το κόστος ζωής αυξάνεται ταχύτερα από τα εισοδήματα

Κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής Eurostat, η επιβάρυνση των ενοικίων στη Γερμανία μειώθηκε στην πραγματικότητα ελαφρώς παρά την αύξηση των ενοικίων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι επωφελήθηκαν από αυξήσεις μισθών που ήταν υψηλότερες από τα πολύ χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού. Πέρυσι, ωστόσο, το κόστος ζωής αυξήθηκε πολύ ταχύτερα από τα εισοδήματα λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Η ανακούφιση δεν είναι ορατή, αντιθέτως. Ο κύριος μοχλός της ραγδαίας αύξησης των ενοικίων την τελευταία δεκαετία ήταν οι τιμές των ακινήτων.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης