Πιθανό lockdown στο Μόναχο; Τι προβλέπει ο κανονισμός;

Οι αριθμοί των κρουσμάτων στο Μόναχο εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και δεν διαφαίνεται προς το παρόν τέλος της αυξητικής τάσης. Τι σχεδιάζει τώρα η κρατική κυβέρνηση.

Μόναχο – 26.238 κρούσματα

Τόσα νέα κρούσματα κορωνοϊού αναφέρθηκαν στο δήμο του Μονάχου τις τελευταίες επτά ημέρες. Η (πολύ μεγαλύτερη) πρωτεύουσα παρουσιάζει ακόμη υψηλότερους αριθμούς περιστατικών, αλλά το Βερολίνο χωρίζεται σε διάφορα διαμερίσματα – εδώ πρωτοστατούν το Mitte (11.648), το Pankow (11.488) και το Tempelhof-Schöneberg (8.226).

Την Τετάρτη, ο δείκτης στο Μόναχο ήταν 1.763,1. Συγκριτικά: πριν από δύο εβδομάδες, ο δείκτης ήταν 596,8 σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), ενώ πριν από μία εβδομάδα 948,9. Μόνο η περιοχή του Νταχάου (1.997,2) έχει σήμερα υψηλότερο δείκτη στη Βαυαρία.

Την Τρίτη, η πόλη ξεπέρασε άλλο ένα όριο: από την αρχή της πανδημίας, περισσότερες από 200.000 μολύνσεις επιβεβαιώθηκαν στο Μόναχο.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, η βαυαρική πρωτεύουσα μπορεί επομένως σίγουρα να χαρακτηριστεί ως εστία κορωνοϊού – ακόμη και αν ο όρος αυτός έχει ελάχιστη έως μηδαμινή βαρύτητα στο ισχύον βαυαρικό διάταγμα για τα μέτρα προστασίας από τις λοιμώξεις.

Και αυτό γιατί ο λεγόμενος κανονισμός της κρατικής κυβέρνησης για τα λεγόμενα hotspot, ο οποίος θα οδηγούσε σε lockdown στις περιφέρειες και τις πόλεις με αριθμό περιστατικών 1.000 και άνω, ανεστάλη πριν από περίπου δύο εβδομάδες – και παραμένει έτσι, προς το παρόν, μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου.

Αυτό ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση την περασμένη Τρίτη. Τι θα συμβεί ωστόσο μετά από αυτό;

Ο κανόνας για τα hotspot στη Βαυαρία αναστέλλεται προς το παρόν έως τις 9 Φεβρουαρίου

Στις 13 Ιανουαρίου, όταν ανακοινώθηκε η αναστολή του κανόνα, ο υπουργός Υγείας Klaus Holetschek δήλωσε ότι οι κανόνες έπρεπε πρώτα να προσαρμοστούν από τη μετάλλαξη Delta στην πολύ πιο μεταδοτική μετάλλαξη Omikron.

Ο κανονισμός αναστέλλεται μέχρι την προγραμματισμένη αναθεώρηση στο βαυαρικό υπουργικό συμβούλιο, όπως ειπώθηκε τότε. Ως εκ τούτου, πολλοί υπέθεσαν ότι θα υπήρχαν ήδη νέα στην επόμενη συνεδρίαση.

Ωστόσο, δεν υπήρξαν νέα – στις 17 Ιανουαρίου, ο Florian Herrmann, επικεφαλής της κρατικής καγκελαρίας, ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι ο κανονισμός θα παραμείνει σε αναστολή.

Είπε ότι η κατάσταση -ιδιαίτερα στα νοσοκομεία- θα παρατηρηθεί πρώτα τις επόμενες ημέρες και θα συζητηθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια θα ληφθεί απόφαση, δήλωσε ο Herrmann.

Έτσι, η επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 25 Ιανουαρίου αναμενόταν με ανυπομονησία. Ωστόσο, ούτε αυτή τη φορά υπήρξαν μεγάλες ειδήσεις ή προσαρμογές.

“Συνεχίζουμε να αφήνουμε τα hotspots σε αναστολή, επειδή πρέπει πρώτα να δούμε την εξέλιξη της κατάστασης και τη σχέση μεταξύ υψηλής συχνότητας εμφάνισης των κρουσμάτων και επιπτώσεων στα νοσοκομεία με περισσότερες λεπτομέρειες στην πράξη, ποια θα είναι η πραγματική επίδραση”, εξήγησε ο Herrmann την απόφαση.

Μια επαναφορά του κανονισμού με πιθανά lockdown σε πόλεις και συνοικίες με ιδιαίτερα υψηλή συχνότητα “θα ήταν πρόωρη τώρα”, δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής καγκελαρίας.

Αύξηση των κρουσμάτων: Δεν θα επιβληθεί ακόμα lockdown στο Μόναχο

Στο Μόναχο, όπου καθημερινά αναφέρονται χιλιάδες νέες μολύνσεις, δεν θα υπάρξει προς το παρόν lockdown.

Η δημόσια ζωή δεν θα κλείσει, οι πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, καθώς και οι ζωολογικοί κήποι, οι πισίνες και παρόμοια θα παραμείνουν ανοιχτά.

H διαχείριση της πανδημίας παραμένει μια διαδικασία στην οποία η παρακολούθηση της τρέχουσας κατάστασης είναι ζωτικής σημασίας.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.