Γερμανία: Πόσα ζητούν διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί;

Μετά την ταχυδρομική υπηρεσία, οι δημόσιες υπηρεσίες των ομοσπονδιακών και τοπικών κυβερνήσεων ξεκινούν τον γύρο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επηρεάζονται περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Περιμένουν να αποζημιωθούν για τον πληθωρισμό. Οι δήμοι, ωστόσο, επισημαίνουν τη δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Τα εισοδήματα περίπου 2,5 εκατομμυρίων υπαλλήλων της ομοσπονδιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκονται στο επίκεντρο των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον δημόσιο τομέα.

Είτε πρόκειται για διοικητικό προσωπικό στα δημαρχεία, είτε για εργαζόμενους στην αποκομιδή απορριμμάτων στις δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, είτε για νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, είτε για νηπιαγωγούς: όλοι έχουν εργοδότη τον δήμο.

Περιλαμβάνονται επίσης εκείνοι των οποίων οι εργοδότες υιοθετούν τη συλλογική σύμβαση ή τουλάχιστον προσανατολίζονται σε αυτήν. Αυτοί είναι εκείνοι που επηρεάζονται έμμεσα.

Περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, νοσηλευτικά ιδρύματα που εργάζονται για λογαριασμό ενός δήμου, αλλά και δημόσιους υπαλλήλους.

Όμως οι μισθοί τους ρυθμίζονται από τα ομόσπονδα κρατίδια.

Τι ζητούν τα συνδικάτα στη Γερμανία;

Η Verdi και η Tarifunion des Beamtenbundes (ένωση δημοσίων υπαλλήλων) παραμένουν στο πλευρό των συνδικάτων στο γύρο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Συμμετέχουν επίσης η Ένωση Εκπαίδευσης και Επιστημών, η Ένωση Αστυνομικών και η Ένωση Κατασκευών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος.

Η απαίτησή τους: 10,5%, αλλά τουλάχιστον 500 ευρώ περισσότερα το μήνα. Αυτό ονομάζεται κοινωνική συνιστώσα.

Για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, τα 500 ευρώ είναι πολύ περισσότερα από 10,5%, μέχρι ένα μισθό 4.762 ευρώ. Για τα συνδικάτα, ο στόχος του διαπραγματευτικού γύρου είναι σαφής.

Θέλουν να αντισταθμίσουν τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών. Και θέλουν αποζημίωση για το γεγονός ότι η εργασία στη δημόσια υπηρεσία έχει γίνει πολύ πιο αγχωτική λόγω του ολοένα και λιγότερου προσωπικού και των ολοένα και περισσότερων καθηκόντων.

Λένε επίσης ότι είναι δύσκολο για τις δημόσιες υπηρεσίες να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα όταν υπάρχουν όλο και λιγότεροι νέοι στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με μελέτες, η συνταξιοδότηση της γενιάς των baby boomers θα μπορούσε να αφήσει τις δημόσιες υπηρεσίες με έλλειψη περίπου ενός εκατομμυρίου εργαζομένων μέχρι το 2030.

Τι λένε οι εργοδότες;

Οι δήμοι έχουν προεκτιμήσει τη ζήτηση και έχουν καταλήξει σε μια πρόσθετη επιβάρυνση 15,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Κατά μέσο όρο για όλες τις μισθολογικές ομάδες, η ζήτηση δεν είναι 10,5% αλλά 14% – λόγω του ελάχιστου ποσού των 500 ευρώ. Αυτό δεν είναι απλώς οικονομικά προσιτό.

Αν και τα φορολογικά έσοδα δεν έχουν καταρρεύσει όπως φοβόταν, πολλοί δήμοι παλεύουν εδώ και χρόνια με παλιά οικονομικά βάρη.

Εάν δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για το προσωπικό, τα χρήματα θα λείψουν από αλλού, για παράδειγμα σε επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, λένε.

Η Ένωση Δημοτικών Εργοδοτών, ωστόσο, δεν έχει ακόμη αναφέρει τη λέξη “μηδενική αύξηση”. Δεν αποκλείεται να προσφέρουν και αυτοί στα συνδικάτα ένα εφάπαξ ποσό, το οποίο η κυβέρνηση έχει καταστήσει αφορολόγητο μέχρι 3.000 ευρώ.

Αυτό θα επιβαρύνει τα ταμεία μόνο μία φορά. Αλλά και οι εργαζόμενοι επωφελούνται μόνο μία φορά. Μακροπρόθεσμα δεν αυξάνει τα μισθολογικά εισοδήματα.

Πώς σκοπεύουν τα συνδικάτα να προωθήσουν το αίτημα;

Στην αρχή στο Πότσνταμ θα υπάρξει πιθανώς μόνο μια αρχική ανταλλαγή αιτημάτων. Μια προσφορά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τους δήμους δεν αναμένεται.

Τα συνδικάτα έχουν ήδη δηλώσει ότι θέλουν να ασκήσουν πίεση με προειδοποιητικές απεργίες. Δεν έχουν πει ακόμη πότε, αλλά έχουν πει “σύντομα”.

Ο δεύτερος γύρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί στο Πότσνταμ στις 22 και 23 Φεβρουαρίου.

Θα μπορούσαν να επηρεαστούν όλοι οι τομείς των δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της αποκομιδής απορριμμάτων και των παιδικών σταθμών.

Δεδομένου ότι η ξεχωριστή συλλογική σύμβαση για τις δημόσιες μεταφορές έχει επίσης λήξει, ενδέχεται σύντομα να υπάρξουν προειδοποιητικές απεργίες και εκεί.

Οι εν λόγω συλλογικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.