Πρόστιμα-Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί τον χειμώνα;

Πρόστιμα-Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί τον χειμώνα;

Καθώς ο υδράργυρος πέφτει κάτω από το μηδέν στη Γερμανία, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας είναι κατάλληλο για οδήγηση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ακολουθούν τα πιθανά πρόστιμα που μπορεί να επιβληθούν στους οδηγούς κατά τους πιο κρύους μήνες του έτους.

Με ολισθηρούς, παγωμένους δρόμους και παγωμένα παρμπρίζ, ο χειμώνας μπορεί να είναι μια δύσκολη – και επικίνδυνη – περίοδος για τους οδηγούς.

Αλλά εκτός από την προσεκτική οδήγηση σε απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, υπάρχουν επίσης πολλοί τρόποι με τους οποίους οι οδηγοί στη Γερμανία πρέπει να προετοιμάζονται για ένα ταξίδι σε χιονόνερο, χιόνι ή ομίχλη.

Ακολουθεί μια επισκόπηση μερικών από τους κύριους τρόπους με τους οποίους οι οδηγοί μπορούν να παρανομήσουν το χειμώνα – και τα πρόστιμα που θα σας επιβληθούν αν σας πιάσουν να παραβιάζετε τους κανόνες.

Οδήγηση με καλοκαιρινά ελαστικά στη Γερμανία

Στη Γερμανία, τα χειμερινά ελαστικά είναι υποχρεωτικά σε χειμωνιάτικες συνθήκες, για παράδειγμα, όταν οι δρόμοι είναι ολισθηροί λόγω παγετού, χιονιού, λάσπης και μαύρου πάγου.

Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν τον κανόνα από τον Οκτώβριο έως το Πάσχα και διατηρούν τα χειμερινά ελαστικά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του τέλους του φθινοπώρου, του χειμώνα και των αρχών της άνοιξης, αλλά η εποχή του έτους στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τον νόμο.

Αν χιονίσει και παγώσει τον Απρίλιο ή τον Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, θα πρέπει να βάζετε χειμερινά ελαστικά, αλλά δεν θα απαιτούνται σε μια ξηρή μέρα τον Δεκέμβριο.

Παρ’ όλα αυτά, η συναίνεση είναι ότι τα χειμερινά ελαστικά είναι πολύ πιο ασφαλή όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν.

Αν σας πιάσουν με καλοκαιρινά ελαστικά με χειμερινό καιρό, θα πρέπει να πληρώσετε 60 ευρώ και μπορεί να πάρετε έναν πόντο στο δίπλωμά σας.

Αν παρεμποδίζετε τους άλλους (για παράδειγμα, επειδή το αυτοκίνητό σας σταματά την κυκλοφορία), το πρόστιμο αυξάνεται στα 80 ευρώ και αν κινδυνεύουν άλλοι οδηγοί, μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ.

Εάν το όχημα ανήκει σε κάποιον άλλον, παίρνει επίσης έναν πόντο στο δίπλωμά του και πρόστιμο 75 ευρώ – και μπορεί επίσης να υπάρξουν ζητήματα με την ασφάλεια του αυτοκινήτου.

Διατήρηση του κινητήρα σε λειτουργία για να λιώσει ο πάγος και το χιόνι

Μπορεί να είναι δελεαστικό να ανοίξετε τη μηχανή ένα κρύο πρωινό, προκειμένου να ζεσταθεί το εσωτερικό του αυτοκινήτου και να λιώσει λίγος πάγος στο εξωτερικό του οχήματος.

Ωστόσο, όποιος συλλαμβάνεται με τον κινητήρα σε λειτουργία ενώ ξύνει χιόνι και πάγο από το αυτοκίνητο μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο 80 ευρώ για πρόκληση περιττής ρύπανσης και υπερβολικού θορύβου.

Μη πλήρης καθαρισμός των παραθύρων και των καθρεπτών

Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, δεν αρκεί να ξύσετε απλώς ένα παράθυρο. Αντίθετα, όλα τα παράθυρα πρέπει να καθαρίζονται από πάγο και χιόνι σε μεγάλη έκταση, ώστε να μην εμποδίζεται η ορατότητα.

Αυτό ισχύει επίσης για τους προβολείς, τα φλας και τα πίσω φώτα. Εάν κάποιο από αυτά είναι καλυμμένο, θα σας επιβληθεί πρόστιμο 10 ευρώ.

Επιπλέον 5€ χρεώνονται εάν ο πάγος ή το χιόνι καλύπτει την πινακίδα κυκλοφορίας σας και δυσχεραίνει την ανάγνωσή της.

Πρόστιμα-Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί τον χειμώνα;
Μη πλήρης καθαρισμός των παραθύρων και των καθρεπτών στη Γερμανία

Αφήνοντας χιόνι στην οροφή ή στο καπό

Είναι επίσης απαραίτητο να σκουπίζετε το χιόνι από την οροφή και το καπό πριν οδηγήσετε, καθώς ενδέχεται να πέσει στο παρμπρίζ σας κατά τη διάρκεια ενός ελιγμού φρεναρίσματος ή να γλιστρήσει από την οροφή σας και να εμποδίσει την όραση του αυτοκινήτου πίσω σας.

Το ενδεχόμενο να συμβούν αυτές οι επικίνδυνες καταστάσεις σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόστιμο 25 ευρώ επειδή δεν καθαρίζετε το χιόνι από το αυτοκίνητό σας αρκετά επιμελώς.

Χρήση λανθασμένης πινακίδας κυκλοφορίας

Είναι αρκετά σύνηθες να συναντάμε εποχιακές πινακίδες κυκλοφορίας σε ορισμένους τύπους οχημάτων τα οποία συνήθως κυκλοφορούν στο δρόμο μόνο σε θερμότερες καιρικές συνθήκες.

Αυτές οι πινακίδες κυκλοφορίας ισχύουν μόνο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο συνήθως καθορίζεται από τον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Για να το ελέγξετε ξανά, αναζητήστε δύο μικρούς αριθμούς που είναι χαραγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο στη δεξιά πλευρά της πινακίδας.

Αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν τους μήνες κατά τους οποίους ισχύει η πινακίδα κυκλοφορίας – έτσι εάν υπάρχουν οι αριθμοί 10 και 04, η πινακίδα κυκλοφορίας ισχύει από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.

Εκτός αυτού του νόμου, η ασφάλισή σας αναστέλλεται και το όχημα δεν μπορεί να οδηγηθεί δημόσια – ή να σταθμεύσει.

Εάν το κάνετε, μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο 40 ή 50 ευρώ, και εάν εμπλακείτε σε ατύχημα, οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη χειρότερες.

Ξεχνάτε να ανάψετε τα φώτα

Τα συνηθισμένα φώτα ημέρας δεν επαρκούν στην ομίχλη, τη βροχή ή το χιόνι. Αυτό συμβαίνει επειδή φωτίζονται μόνο οι προβολείς, αλλά όχι τα πίσω φώτα, πράγμα που σημαίνει ότι οι οδηγοί πίσω σας μπορεί να δυσκολευτούν να σας δουν.

Ο γερμανικός νόμος υπαγορεύει επομένως ότι πρέπει να ανάβετε τα φώτα πορείας σε χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες.

Αν ξεχάσετε να το κάνετε αυτό, θα σας επιβληθεί πρόστιμο 60 ευρώ εκτός αστικών περιοχών και θα πάρετε επίσης έναν πόντο στο δίπλωμά σας.

Σε κατοικημένες περιοχές, θα πρέπει να περιμένετε πρόστιμο 25 ευρώ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης