Ρεκόρ αναρρωτικών αδειών στη Γερμανία: “Αφύπνιση για την οικονομία”

Η απουσία των εργαζομένων στη Γερμανία έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2022. Αυτό διαπίστωσε η ασφαλιστική εταιρεία υγείας DAK μεταξύ των ασφαλισμένων της. Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι απουσίαζαν σχεδόν 20 ημέρες.

Η ασφαλιστική εταιρεία υγείας DAK κατέγραψε πέρυσι ρεκόρ αναρρωτικών αδειών μεταξύ των απασχολούμενων ασφαλισμένων της.

Ήταν 5,5%, που ήταν η υψηλότερη τιμή που μετρήθηκε για τους ασφαλισμένους της DAK από την έναρξη των αναλύσεων το 1997. Αντίστοιχα, το ποσοστό ασθένειας το 2021 ήταν 4,0%.

Εκτελεστικό Συμβούλιο της DAK: “Αφύπνιση για την οικονομία”

Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι απουσίαζαν με αναρρωτική άδεια για σχεδόν 20 ημέρες το 2022 και συνεπώς περίπου 5,5 ημέρες περισσότερες από ό,τι το 2021. Πρόκειται για αύξηση κατά 38%.

Οι ασθένειες του αναπνευστικού ήταν κυρίως υπεύθυνες για την αύξηση, ανέφερε. Αυτές αυξήθηκαν κατά 172% σε τέσσερις ημέρες απουσίας ανά ασφαλισμένο.

Γερμανία: Γυναίκα απολύθηκε επειδή διασκέδαζε στην αναρρωτική άδεια

Τα δύο τρίτα (64%) των εργαζομένων απουσίασαν από την εργασία τους τουλάχιστον μία φορά πέρυσι λόγω ασθένειας, σύμφωνα με την DAK.

Η αναγωγή των ημερών απουσίας στους απασχολούμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων οδηγεί σε αύξηση κατά περίπου 250.000 ημέρες, αναφέρεται.

“Αυτό το επίπεδο ρεκόρ των αναρρωτικών αδειών είναι ανησυχητικό και θα πρέπει να αποτελέσει σήμα αφύπνισης για την οικονομία”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της DAK Andreas Storm.

Πολλές αποτυχίες στον τομέα της υγείας

Η ανάλυση της DAK-Gesundheit δείχνει επίσης το υψηλότερο ποσοστό ασθενειών στον τομέα της υγείας με 6,4% και αύξηση κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος: Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας απουσίαζαν 23,5 ημέρες ανά κάτοικο και έτος.

Σύμφωνα με την DAK-Gesundheit, η αύξηση των απουσιών λόγω ασθενείας στη Γερμανία σχετίζεται εν μέρει και με τη νέα ηλεκτρονική αναφορά των αναρρωτικών.

Από τις αρχές του 2022, οι αναφορές ασθενειών πηγαίνουν από τα ιατρεία των γιατρών απευθείας στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Κατά συνέπεια, οι περιπτώσεις ασθενειών που δεν καταγράφονταν στο παρελθόν, επειδή τα πιστοποιητικά παρέμεναν στους ασφαλισμένους, εμφανίζονται τώρα επίσης στις στατιστικές.

Για την τρέχουσα ανάλυση απουσιών λόγω ασθένειας, το Ινστιτούτο IGES στο Βερολίνο αξιολόγησε τα δεδομένα περίπου 2,4 εκατομμυρίων απασχολούμενων ασφαλισμένων της DAK σε όλη τη Γερμανία.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.