Προσοχή: Τα τηλέφωνα Samsung και Google διατρέχουν έντονο κίνδυνο

Ένα ελάττωμα ασφαλείας της Samsung καθιστά αρκετά smartphones εύκολα ευάλωτα. Συχνά δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα patches, αλλά υπάρχει άλλη λύση.

Το Google Project Zero, η ομάδα ασφαλείας της Google, ανακάλυψε συνολικά 18 κενά ασφαλείας στα τσιπ της Samsung για κινητές συσκευές. Αυτό αναφέρει η πύλη πληροφορικής “heise.de”.

Τέσσερα από τα κενά χαρακτηρίζονται ως “κρίσιμα”. Σημαίνουν ότι ένας εισβολέας χρειάζεται να γνωρίζει μόνο τον αριθμό τηλεφώνου του στόχου για να εκτελέσει αυθαίρετες εντολές σε αυτόν.

Επηρεάζονται τσιπ από τη σειρά Exynos της Samsung- βρίσκονται μεταξύ άλλων σε πολλά smartphones της Samsung, αλλά και σε συσκευές της Vivo και της Google.

Ακόμη και ορισμένα αυτοκίνητα επηρεάζονται.

Αυτές οι συσκευές επηρεάζονται από την ευπάθεια

Το Google Project Zero ανακάλυψε τις ευπάθειες στα τέλη του περασμένου έτους και στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ασφαλείας, επηρεάζονται τουλάχιστον οι ακόλουθες σειρές συσκευών:

Samsung smartphones των σειρών S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21s, A13, A12 και A04.
Συσκευές Vivo, συμπεριλαμβανομένων των σειρών S16, S15, S6, X70, X60 και X30.
Pixel 6 και Pixel 7 της Google

Όλα τα οχήματα που χρησιμοποιούν το chipset Exynox Auto T5123. Η Google Zero Team δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το ποια μοντέλα μπορεί να επηρεαστούν.

Αυτό σημαίνει ότι πολλά εκατομμύρια χρήστες είναι πιθανό να επηρεαστούν – αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει ακόμη ένα patch που να κλείνει τα κενά.

Ένα patch έχει ήδη εφαρμοστεί στις συσκευές Pixel, αλλά θα μπορούσε να χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος για πολλές άλλες συσκευές.

Αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους για τους οποίους η ομάδα Google Zero Team αποφάσισε να μην δημοσιεύσει προς το παρόν τις τέσσερις κρίσιμες ευπάθειες.

Συνήθως, αυτό συμβαίνει 30 ημέρες μετά τη διαθεσιμότητα ενός patch. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, δίνεται ακόμη περισσότερος χρόνος στους κατασκευαστές.

Πώς να αποτρέψετε την επίθεση

Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό το κενό να έχει ήδη ανακαλυφθεί από εγκληματίες και τώρα να αξιοποιείται ενεργά.

Οι ερευνητές ασφαλείας εξήγησαν επομένως πώς οι χρήστες μπορούν ήδη να προστατευτούν.

Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να απενεργοποιήσουν την τηλεφωνία WLAN και τη λειτουργία voice-over-LTE. Η ακριβής διαδικασία γι’ αυτό διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, οι χρήστες μπορούν να ανοίξουν την εφαρμογή Ρυθμίσεις και να βρουν τις δύο λειτουργίες χρησιμοποιώντας τη λειτουργία αναζήτησης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.