Πόσες βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκονται στη Γερμανία;

Τα συμμαχικά αεροπλάνα έριξαν περίπου 1,3 εκατομμύρια τόνους βομβών στη Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ πολλά απομεινάρια που δεν έχουν εκραγεί εξακολουθούν να εντοπίζονται τακτικά ακόμη και σήμερα – πάνω από 75 χρόνια αργότερα. Στην πραγματικότητα, περίπου 2.000 τόνοι εκρηκτικών βρίσκονται στη Γερμανία κάθε χρόνο.

Αν έχετε ζήσει αρκετά στη Γερμανία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε δει έναν συναγερμό για βόμβα.

Όλα ξεκινούν με την εύρεση ενός παλιού, μη πυροδοτημένου εκρηκτικού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύντομα, εκκενώσεις της αστυνομίας και κλείσιμο δρόμων αφήνουν ολόκληρες γειτονιές έρημες, καθώς πυροτεχνουργοί εργάζονται για να εξουδετερώσουν πυρομαχικά ηλικίας άνω του μισού αιώνα.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες συχνά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό. Οι κάτοικοι μπορεί ακόμη και να απομακρυνθούν με τη βία αν αρνηθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η εξουδετέρωση βομβών παραμένει πολύ επικίνδυνη.

Μια παλιά βρετανική βόμβα εξερράγη σε εργοτάξιο στο κέντρο του Μονάχου τον Δεκέμβριο του 2021, τραυματίζοντας τέσσερα άτομα.

Σε έκρηξη βόμβας το 2014 στο Euskirchen στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία σκοτώθηκε ένας εργάτης οικοδομής και τραυματίστηκαν άλλα δύο άτομα.

Τρία μέλη ενός συνεργείου πυροτεχνουργών έχασαν τη ζωή τους το 2010, ενώ προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν μια βόμβα που είχε απομείνει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Γκέτινγκεν.

Οι πιο σοβαρές πρόσφατες περιπτώσεις συνέβησαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, όταν η αστυνομία εκκένωσε 12.000 άτομα από τη συνοικία Friedrichshain του Βερολίνου, ενώ εργάζονταν σε μια βόμβα 500 κιλών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένα μήνα αργότερα, άλλη μια βόμβα 500 κιλών βρέθηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός κοινοτικού κήπου νοτιοανατολικά του Βερολίνου στο Βρανδεμβούργο.

Όμως οι σοβαρές περιπτώσεις που προκαλούν μαζικές εκκενώσεις αυτής της κλίμακας αποτελούν μόνο ένα μικρό παράθυρο στη δουλειά που κάνουν τα γερμανικά συνεργεία εξουδετέρωσης βομβών κάθε χρόνο – μέχρι σήμερα.

Με 1,3 εκατομμύρια τόνους, οι γερμανικοί στόχοι αντιπροσώπευαν περίπου τις μισές από όλες τις βόμβες που χρησιμοποίησαν οι Σύμμαχοι σε όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου το 15 τοις εκατό από αυτές δεν κατέληξαν να εκραγούν.

Περίπου 2.000 τόνοι εξακολουθούν να εντοπίζονται ετησίως, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται έως και έξι μέτρα κάτω από το έδαφος – γεγονός που καθιστά την επιθεώρηση των βομβών μέρος ρουτίνας πολλών κατασκευαστικών έργων στη Γερμανία πριν από την έναρξη της οικοδόμησης.

Βρίσκονται επίσης τακτικά στα χωράφια των αγροτών ή ανασύρονται από τον πυθμένα της θάλασσας με αλιευτικά δίχτυα.

Ποιες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο στη Γερμανία;

Αχρησιμοποίητες βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκονται παντού στη Γερμανία, ακόμη και σε μικρές πόλεις και κωμοπόλεις.

Το Oranienburg, μια πόλη λίγο πάνω από 41.000 κατοίκους βορειοδυτικά του Βερολίνου, μπορεί να βρίσκεται πάνω σε πάνω από 200 βόμβες που δεν έχουν εκραγεί.

Περισσότερες από 4.000 λέγεται ότι κρύβονται κάτω από το Βερολίνο.

Περίπου οι μισές από όλες τις συμμαχικές βόμβες έπεσαν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (NRW), τη βιομηχανική καρδιά της Γερμανίας και το πολυπληθέστερο κρατίδιο.

Το 2019 εξουδετερώθηκαν πάνω από 2.000 βόμβες μόνο στο NRW, με κόστος για τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κρατιδίου περίπου 22,7 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με συνέντευξη του στρατιωτικού ιστορικού Jens Wehner στη FAZ, περισσότερες από 220.000 βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξουδετερώθηκαν στο NRW από το 1949 έως το 2000.

Σε σύγκριση με μόλις 450 στο Saarland, για παράδειγμα. Εκτός της NRW, το Βερολίνο και το Αμβούργο παραμένουν δύο πόλεις που έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

Πώς συγκρίνεται ο αριθμός των βομβών που εξουδετέρωσε η Γερμανία με άλλες χώρες;

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι εξουδετερώνει περίπου 60 βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες έχουν απομείνει από γερμανικά βομβαρδιστικά.

Αυτό είναι αρκετά λιγότερο από τον ετήσιο αριθμό στη Γερμανία. Μόνο το 2021, μόνο στο Αμβούργο βρέθηκαν περίπου 200 βόμβες.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης