Άρση ωραρίου εστιατορίων και 3G στα κομμωτήρια της Βαυαρίας

Αλίκη Μαχαίρα

Updated on:

3G στα κομμωτήρια της Βαυαρίας

Söder: Άρση του περιορισμένου ωραρίου εστιατορίων και 3G στα κομμωτήρια της Βαυαρίας

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας ανακοίνωσε χαλαρώσεις των μέτρων για την εστίαση, τις υπηρεσίες που σχετίζονται με το σώμα, καθώς και τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Η επίσημη απόφαση θα επισημοποιηθεί την Τρίτη.

Στη Βαυαρία, επίκεινται περαιτέρω χαλαρώσεις των μέτρων για την εστίαση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, καθώς και για υπηρεσίες που σχετίζονται με το σώμα.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας ανακοίνωσε μετά από συνεδρίαση στο Μόναχο ότι η επιβολή του περιορισμένου ωραρίου στα εστιατόρια θα αρθεί.

Ταυτόχρονα, ο κανόνας 2G (πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένα και αναρρώσαντα άτομα), ο οποίος εφαρμόζεται πλέον σε εστιατόρια και καφετέριες, θα παραμείνει σε ισχύ. Μέχρι στιγμής, τα εστιατόρια στο κρατίδιο της Βαυαρίας έπρεπε να κλείνουν στις 10 μ.μ.

Επιπλέον, θα επιτραπεί σε περισσότερους θεατές να παρακολουθούν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις – διατηρώντας παράλληλα τον κανόνα 2G-plus και την απαίτηση χρήσης μάσκας FFP2.

Στα θέατρα, τους κινηματογράφους και παρόμοια, το επιτρεπόμενο ποσοστό πληρότητας θα αυξηθεί από 50 σε 75 τοις εκατό. Δεν βλέπει “κανένα κίνδυνο” εκεί. Στις μεγάλες εκδηλώσεις, θα επιτρέπεται το 50% αντί του προηγούμενου 25% – με μέγιστο αριθμό 15.000 θεατών (προηγουμένως: 10.000).

Επίσης, θα επιτραπούν και πάλι όρθιοι επισκέπτες. Οι εμπειρίες στον αθλητισμό και τον πολιτισμό μετά τις χαλαρώσεις πριν από περίπου δέκα ημέρες ήταν εξαιρετικά θετικές, δήλωσε ο Söder.

“Αντί να σφυρηλατούμε συνεχώς νέα προγράμματα βοήθειας, είναι λογικό να επιτρέψουμε περισσότερους θεατές υπό ορισμένες προϋποθέσεις”.

Υπηρεσίες που σχετίζονται με το σώμα: 3G για την αισθητική και την κομμωτική

Εκτός από τα εμβολιασμένα και αναρρώσαντα άτομα, θα πρέπει επίσης να επιτρέπεται σε όσους έχουν αρνητικό τεστ να πηγαίνουν σε υπηρεσίες που σχετίζονται με το σώμα – όπως το κομμωτήριο.

Ειδικά όσον αφορά τα κομμωτήρια και την χειροπρακτική, τα πράγματα αλλάζουν, διότι όλα αυτά είναι πράγματα που ανήκουν στην πραγματικότητα στις καθημερινές ανάγκες.

Ο Söder μίλησε για “ήπιο και ελεγχόμενο άνοιγμα”. Η Βαυαρία προχωράει “σιγά-σιγά” μετά από συνετή σκέψη. Σύμφωνα με την εκτίμηση του πρωθυπουργού, η χαλάρωση στη Βαυαρία θα μπορούσε να στείλει μήνυμα και σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια.

Το υπουργικό συμβούλιο της Βαυαρίας αναμένεται να αποφασίσει σχετικά τη χαλάρωση των μέτρων την Τρίτη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές από πότε θα εφαρμοστεί.

Ο ισχύων κανονισμός της Βαυαρίας εξακολουθεί να ισχύει μέχρι και την Τετάρτη. Την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Klaus Holetschek θα προβεί σε κυβερνητική δήλωση σχετικά με την πολιτική στο κοινοβούλιο του κρατιδίου.

Ο Aiwanger θέλει περισσότερη χαλάρωση των μέτρων

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής των Ελεύθερων Ψηφοφόρων Hubert Aiwanger δήλωσε ότι είναι ευχάριστο το γεγονός ότι το CSU προχωρά σε περαιτέρω βήματα ανοίγματος.

Επιπλέον, ωστόσο, πιστεύει ότι το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει αυτή την Τρίτη ότι το 3G θα πρέπει να ισχύει κατ’ αρχήν για τους ανηλίκους.

“Επί του παρόντος, οι ανεμβολίαστοι νέοι δεν επιτρέπεται καν να πάνε στον κινηματογράφο ή στον ζωολογικό κήπο”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας απαντώντας σε ερώτημα του BR.

Επιπλέον, το 3G πρέπει να ισχύει για όλους τους πολίτες όταν περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους – για παράδειγμα, σε πάρκα ψυχαγωγίας, ζωολογικούς κήπους και βοτανικούς κήπους, όπου στη Βαυαρία επιτρέπεται σήμερα η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένα και αναρρώσαντα άτομα.

Ο επικεφαλής των Ελεύθερων Ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της εξίσωσης των ανεμβολίαστων ατόμων με αρνητικά τεστ με τα εμβολιασμένα και αναρρώσαντα άτομα:

Σύμφωνα με τον Aiwanger, η Διάσκεψη των Πρωθυπουργών θα πρέπει να αποφασίσει “ότι στο μέλλον, το 3G αντί του 2G θα ισχύει και πάλι γενικά σε όλη τη Γερμανία“.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πολιτικός επεσήμανε ότι “η αυθαίρετη ανάκληση” του καθεστώτος ανάρρωσης μετά από τρεις μήνες απέκλεισε πολλούς πολίτες από πολλά ιδρύματα εν μία νυκτί. “Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί εκ νέου το καθεστώς των νοσήσαντων στους έξι μήνες”, πρόσθεσε.

Ένωση ξενοδοχείων και εστιατορίων: σημαντικό βήμα

Η ένωση ξενοδοχείων και εστιατορίων της Βαυαρίας Dehoga χαιρέτισε, όπως αναμενόταν, την άρση της επιβολής του περιορισμένου ωραρίου στο κρατίδιο.

“Πρόκειται για ένα υπεύθυνο και ταυτόχρονα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ομαλότητας”, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Dehoga Angela Inselkammer.

Είναι επίσης σημαντικό να βρεθεί μια ελεγχόμενη διέξοδος από την κρίση. Ως παράδειγμα για περαιτέρω βήματα, η Inselkammer ανέφερε “τομείς που είναι ακόμη εντελώς κλειστοί” – εννοώντας πιθανώς μπαρ και ντισκοτέκ που δεν επιτρέπεται να ανοίξουν στο κρατίδιο από τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Söder επικρίνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση: “Συγκεχυμένη συζήτηση”

Το πρωί, ο Söder είχε επαναλάβει το αίτημά του για μια εθνική “έναρξη της σταδιακής κατάργησης” στο ZDF. Οι περιορισμοί είναι σωστοί, είπε, όταν το σύστημα υγείας είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο.

“Αλλά αυτό δεν συμβαίνει προς το παρόν με τη μετάλλαξη Omikron.” Σε αυτή την κατάσταση, είπε, “στην ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας, η ελευθερία πρέπει να βρει μια ισχυρότερη θέση”.

Ο επικεφαλής του CSU άσκησε σαφή κριτική στην προσέγγιση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. “Έχουμε μια συγκεχυμένη κατάσταση συζήτησης”, παραπονέθηκε.

Για παράδειγμα, είπε, προκάλεσε μεγάλη αβεβαιότητα “όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συντόμευσε βραχυπρόθεσμα το καθεστώς ανάρρωσης, αν και στην Ευρώπη είναι διαφορετικά τα πράγματα”.

Φαίνεται επίσης “περίεργο” όταν η Γερμανία επιμένει σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς “αν και εμείς οι ίδιοι έχουμε στην πραγματικότητα υψηλότερα κρούσματα από τις περισσότερες χώρες”.

“Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη διάσταση”

Αναφερόμενος στη συζήτηση σχετικά με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch, Lothar Wieler, ο Söder κατηγόρησε επίσης την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι είναι εντελώς διχασμένη.

Είπε ότι ο Wieler “σχεδόν καλείται να παραιτηθεί από έναν εταίρο του συνασπισμού – το FDP – ενώ οι άλλοι τον υποστηρίζουν”. Ο Söder δήλωσε ότι απαιτείται τώρα μια σαφής γραμμή στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Για άλλη μια φορά, ο Söder παραπονέθηκε επίσης για τα πισωγυρίσματα στη συζήτηση σχετικά με τη γενική υποχρέωση εμβολιασμού, επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει στην πραγματικότητα καμία γνώμη για ένα τόσο βασικό ζήτημα.

Ο καγκελάριος Olaf Scholz και ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach είναι και οι δύο υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είπε. “Αλλά δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτό, δηλώνουν ουδέτεροι”.

Το FDP είχε αποστασιοποιηθεί από τον Wieler το Σαββατοκύριακο εξαιτίας της προσέγγισης του RKI σχετικά με τη συντόμευση του καθεστώτος ανάρρωσης.

“Ο Wieler δεν μπορεί πλέον να είναι σίγουρος για την εμπιστοσύνη του FDP εξαιτίας αυτού του νέου παραπτώματος, το οποίο δυστυχώς δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση”, δήλωσε στο “Der Spiegel” ο Bijan Djir-Sarai, γενικός γραμματέας του FDP.

Μετά την κριτική αυτή από το FDP, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στήριξε τον Wieler τη Δευτέρα. “Ο πρόεδρος του RKI, καθηγητής Wieler, εξακολουθεί να απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης”, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Christiane Hoffmann.

Lauterbach: χαλάρωση μόνο σε λίγες εβδομάδες

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Lauterbach, εν τω μεταξύ, θεωρεί ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων δικαιολογείται μόνο σε λίγες εβδομάδες: θεωρεί ότι θα ήταν “τρελό” αν τα μέτρα χαλαρώνονταν όταν θα έχει επιτευχθεί ο μέγιστος αριθμός μολυσμένων ατόμων, δήλωσε ο πολιτικός του SPD το βράδυ της Κυριακής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Bild”. Με τους ισχύοντες περιορισμούς, σώζονται ζωές κάθε μέρα.

Ωστόσο, εάν το κύμα της μετάλλαξη Οmicron -όπως αναμένεται- φτάσει στην κορύφωσή του στα μέσα Φεβρουαρίου, οι χαλαρώσεις είναι πιθανές “πολύ πριν από το Πάσχα”, σύμφωνα με τον Lauterbach.

Ο υπουργός μπορεί να φανταστεί ότι οι χαλαρώσεις θα συζητηθούν στην επόμενη διάσκεψη στις 16 Φεβρουαρίου. Το αν θα υπάρξουν πράγματι χαλαρώσεις “εξαρτάται από το πού θα βρισκόμαστε τότε”.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης