Ποια επιδόματα πρόκειται να είναι διαθέσιμα στη Γερμανία;

Αλίκη Μαχαίρα

Updated on:

επιδόματα πρόκειται να είναι διαθέσιμα στη Γερμανία

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών θέλει να παρατείνει τη σημαντική οικονομική βοήθεια της πανδημίας. Τα σχέδια επηρεάζουν εκατομμύρια εργαζόμενους.

Με την τέταρτη Πράξη Φορολογικής Ενίσχυσης λόγω της πανδημίας, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών θέλει να επεκτείνει και σε ορισμένες περιπτώσεις να διευρύνει πολλά μέτρα για την καταπολέμηση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Τα μέτρα θα μειώσουν αρχικά τα φορολογικά έσοδα του κράτους κατά ένα μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τέθηκε στη διάθεση του Reuters την Πέμπτη και το οποίο εξακολουθεί να συζητείται στον συνασπισμό.

Μπόνους κορωνοϊού, επίδομα τηλεργασίας και επίδομα εργασίας μικρής διάρκειας στη Γερμανία

Το σχέδιο είναι να υποβληθεί ένα συμφωνημένο νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο στις 16 Φεβρουαρίου.

Στο παρόν σχέδιο δεν περιλαμβάνονται τα λεγόμενα επιδόματα υπεραπόσβεσης, με τα οποία η νέα κυβέρνηση του SPD, των Πρασίνων και του FDP θέλει να τονώσει την οικονομία.

Υποτίθεται ότι αυτά θα προωθήσουν τις επενδύσεις στην προστασία του κλίματος και την ψηφιοποίηση το 2022 και το 2023.

Μέρος του νόμου είναι τα μπόνους κορωνοϊού από τους εργοδότες, για παράδειγμα στα νοσοκομεία. Θα παραμείνουν αφορολόγητα μέχρι ποσού ύψους 3.000 ευρώ.

Οι φορολογικές επιδοτήσεις για τα επιδόματα βραχυχρόνιας απασχόλησης είναι πιθανό να παραταθούν κατά τρεις μήνες έως το τέλος Μαρτίου 2022. Το επίδομα για την τηλεργασία των εργαζομένων πρόκειται να παραταθεί κατά ένα έτος έως το τέλος του 2022.

Πανδημία: στήριξη μέσω φοροελάφρυνσης στη Γερμανία

Επιπλέον, τα κέρδη του παρελθόντος θα μπορούν να αντισταθμίζονται καλύτερα με τις τρέχουσες ζημίες. Η ισχύς θα παραταθεί έως το τέλος του 2023.

“Για το 2022 και το 2023, το μέγιστο ποσό για τη μεταφορά ζημιών θα αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια ευρώ και σε 20 εκατομμύρια ευρώ σε περίπτωση κοινής υποβολής δήλωσης, αντίστοιχα.”

Υπολογιζόμενο σε μια περίοδο δώδεκα μηνών, το κράτος θα χάσει 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω των σχεδιαζόμενων μέτρων. Το μεγαλύτερο μερίδιο αυτού του ποσού αντιστοιχεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση με 963 εκατομμύρια ευρώ.

Για την περίοδο 2022-2026, οι εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν συνολικά σχεδόν έντεκα δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα φορολογικά έσοδα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κρατίδια και τις τοπικές κυβερνήσεις.

Το 2026 αναμένονται για πρώτη φορά θετικές επιπτώσεις των μέτρων στα έσοδα. Η οικονομία έχει στηριχθεί από τέτοιες φορολογικές ελαφρύνσεις από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης