Με αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών απειλεί ο Τσαβούσογλου

Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών έθεσε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απειλώντας πως αν η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση, τότε ανοίγει η συζήτηση για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, τις στείλαμε επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους.

Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 1960».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών, αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζονται οι όροι.

Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό.

Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση».

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε επιπλέον ότι «η Ελλάδα δεν αμφισβητεί πως τα στρατιωτικοποιεί, όμως ισχυρίζεται ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Υπάρχει αυτό στις συνθήκες; Όχι.

Τι δηλαδή, θα καταφέρεις να σταματήσεις αυτή την απειλή με λίγα όπλα και με μερικούς στρατιώτες που τοποθετείς στα νησιά; Ούτε αυτό είναι ρεαλιστικό.

Όπως κάνουν σε κάθε θέμα, δεν λένε την αλήθεια».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, αν η Τουρκία θα ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία ανοίγοντας τη συζήτηση για το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών στην περίπτωση που η Ελλάδα «δεν ανταποκριθεί και συνεχίσει να έχει τα νησιά στρατιωτικοποιημένα, ή φέρει και άλλα όπλα», ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε:

«Φυσικά θα ξεκινήσουμε, υπάρχουν τα μέρη που έχουν υπογράψει τις Συνθήκες αυτές. Και τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων. Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση αυτή στα διεθνή φόρα».

Υπουργείο Άμυνας Τουρκίας

Αναφερόμενο στο ίδιο ζήτημα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε ότι «η Ελλάδα το 2022 με εναέριο και θαλάσσια μέσα παραβίασε 229 φορές το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών».

Tουρκικές υπερπτήσεις

Υπερπτήσεις πάνω από τη νήσο Παναγιά πραγματοποίησαν δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 την Τετάρτη.

Ειδικότερα, στις 13:59 το ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών πέταξε πάνω από τη νήσο Παναγιά στα 10.000 πόδια.

Τα τουρκικά F-16 αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Την Κυριακή, τουρκικό drone πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσα, δυτικά της Νισύρου, καθώς και πάνω από τη νήσο Αστακίδα, βόρεια της Κάσου.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.