Ευρώπη: Εκτινάσσονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω EDF

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν αφού ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας της περιοχής μείωσε τον στόχο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, το τελευταίο σημάδι ότι η ενεργειακή κρίση του φετινού χειμώνα απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει.

Η Electricite de France είπε ότι η πυρηνική της παραγωγή θα μπορούσε να πέσει φέτος σε επίπεδα που δεν είχαν δει από το 1990 και η Morgan Stanley λέει ότι υπάρχει «ουσιαστική πιθανότητα» μείωσης της παραγωγής για το 2023.

Το έλλειμμα ανάγκασε τη Γαλλία να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια κατά καιρούς, μειώνοντας τις προμήθειες, και ενώ γειτονικές χώρες συνήθιζαν να βασίζονται στον γαλλικό πυρηνικό γίγαντα για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα.

Οι αντιδραστήρες της EDF αποτελούν τη ραχοκοκαλιά ενός ολοένα και πιο ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά γίνεται πιο αναξιόπιστος λόγω μακρών περιόδων προγραμματισμένης και απρογραμμάτιστης συντήρησης.

Μια σειρά από πρόσφατες διακοπές έχει επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, τη στιγμή που η Ρωσία διοχετεύει λιγότερο φυσικό αέριο στην ήπειρο και οι εντάσεις για την Ουκρανία είναι υψηλές.

Η EDF είπε ότι η πυρηνική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στις 295 και 315 τεραβατώρες το 2022, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 300 και 330 τεραβατώρες.

Η τελευταία φορά που η πυρηνική παραγωγή της εταιρείας έπεσε κάτω από τις 300 τεραβατώρες ήταν πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή του επόμενου έτους θα μπορούσαν να έρθουν όταν η EDF θα εκθέσει τα αποτελέσματα αργότερα αυτόν τον μήνα, ανέφερε σε έκθεσή της η Morgan Stanley.

«Όταν ο στόχος είναι κοντά ή κάτω από τις 300 τεραβατώρες, αρχίζει να προκαλεί ανησυχίες για τον επόμενο χειμώνα όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση», δήλωσε στο Bloomberg ο Εμερίκ ντε Βιγκάν, διευθύνων σύμβουλος στη γαλλική εταιρεία ενεργειακών αναλύσεων COR-e.

Η γερμανική ενέργεια για το επόμενο έτος, ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, εκτινάχθηκε έως και 4,7% στα 147 ευρώ την μεγαβατώρα, ενώ το συμβόλαιο του Μαρτίου αυξήθηκε έως και 5,5%.

Το συμβόλαιο της Γαλλίας για το επόμενο έτος αυξήθηκε 7% στα 162 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής το 2022.

Ο γαλλικός πυρηνικός γίγαντας, κάποτε πηγή εθνικής υπερηφάνειας, έχει αντιμετωπίσει αρκετές διακοπές λειτουργίας αντιδραστήρα που θα πλήξουν τα κέρδη.

Η επαναγορά ισχύος 15 τεραβατώρων σε τρέχουσες τιμές θα κοστίσει στην EDF 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ (2,4 δισεκατομμύρια δολάρια), ή 8% της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας, δήλωσε ο Αχμέντ Φαρχμάν, αναλυτής του Jefferies Group.

Οι μετοχές της EDF υποχώρησαν έως και 4,5% στο Παρίσι.

Η πτώση του γαλλικού πυρηνικού γίγαντα θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια για όλη την Ευρώπη.

Η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος καθαρός εξαγωγέας ενέργειας της Ευρώπης το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, στέλνοντας το ισοδύναμο του 10% της ζήτησης στο εξωτερικό.

Η λιγότερη πυρηνική παραγωγή το 2022 πιθανότατα θα μειώσει τις εξαγωγές σε χώρες από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνοντας την έκθεσή τους σε υψηλές τιμές φυσικού αερίου και άνθρακα για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.